Nordkapp med en smak av Norrland 2025

Nordkapp med en smak av Norrland / 14 – 27 juli 2025

(FULLBOKAD men det går bra att anmäla sig till KÖLISTA)
Följ med på ett riktigt MC-äventyr genom de norra delarna av Sverige, Finland och Norge med riktning mot Europas nordligaste klippa Nordkapp! Vi färdas genom skogslandskap och över stora fjällvidder i det nordligaste av Skandinavien ofta benämnt Nordkalotten. Vi väljer det mindre vägnätet upp genom landet och gör lämpliga stopp för att se och ta till oss av den bygd vi färdas genom. På den här resan är det ingen diskussion, det är vägen som är målet! Upplevelserna duggar ändå tätt men det är kanske ödsligheten som ger störst intryck och en bild på ur långt Sverige är och hur mycket till som finns norr om det nordligaste i Sverige! Väl framme vid vägs ände på klippan mitt i havet så avnjuter vi en mäktig naturupplevelse och förhoppningsvis en midnattssol som förgyller vårt besök på Europas nordliga utpost. Vi bor gemensamt i stugor, på vandrarhem och enklare hotell.  Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50 – 80 minuter innan vi stannar för en paus. Häng med på ett riktigt äventyr norr om polcirkeln och upplev nordkalotten.

Så länge resan pågår är målet nått – MC-touring när den är som bäst!

Resebeskrivning
Dag 1: Vi samlas i Gagnef måndagen den 14 juli där vi också har vår första övernattning. På kvällen har vi en samling med kvällsfika vid 19 tiden då vi även ger möjlighet till lite presentation av alla deltagare och guider men också mer information om vår gemensamma resa. Det går bra att anlända till Tallbacken från klockan 16, då finns kaffe och lite tilltugg framdukat.

Dag 2: Nu går färden upp genom Dalarna, Hälsingland och Ångermanland till trakterna runt Sollefteå där vi har vår andra övernattning. De första dagarna på vår resa har vi lite längre etapper på mellan 45 - 50 mil.

Dag 3: Resan fortsätter nu upp längs med norra stambanan och med centralorten Lycksele som ett delmål. Vi fortsätter sedan i järnvägsrälsensspår till Vidsel, Piteälven och Storforsen, en upplevelse utöver det vanliga!

Dag 4: Nu är det dags att lämna Sverige men innan vi når gränsen så passeras Boden, Kalix och Övertorneå. Väl över älven är vi i Finland och kör vidare till Rovaniemi, här passerar vi även polcirkeln, innan vi når Sodankylä där vi har nästa övernattning.
Dag 5: Vägen går nu genom finska Lappland genom stora skogar men också över lågfjäll förbi Ivalo till Inariträsk. Vi följer nu sjösystemet på norra sidan ända fram till norska gränsen. Här möter vi nu för första gången norra ishavet och vid Tana bro har vi så vårt boende. För den som vill kommer det också att ges möjlighet att åka fram till Kirkenes och Ryska gränsen (en extra utflykt som även tar kvällen i anspråk)

Dag 6: Sista biten norrut och ända fram till klippan! Nordkapp nästa! Ja då var det dags för sista etappen till vägs ände. Om vinden, solen och dimman visar sig på bästa sätt möter vi så Nordkapp från klippan vid midnatt. Vårt boende har vi i Skarsvåg ca 1,5 mil söder om klippan, på Europas nordligaste camping.

Dag 7: Om besöket vid klippan misslyckades vid midnatt så har vi nu möjlighet att göra ett nytt försök under förmiddagen. Alla har nu en fritt fram till klockan 14 på eftermiddagen då vi samlas i Olderfjord 10 mil söder om själva Nordkapp, vid korset med E6:an. Vårt boende har vi sedan i Alta så det blir en kortare etapp den här dagen men mer tid till egna upplevelser.

Dag 8: Nu fortsätter vår färd ner efter E6:an längs stora fjordar och över ett par fjällpassager innan vi når Lyngenalperna strax utanför Tromsö. Ett mäktigt fjällmassiv med toppar runt 2000 meter som reser sig direkt ur fjorden. Ett eldorado för skidåkare när vårvintern ger de bästa förutsättningarna. Vårt boende har vi på andra sidan Lyngenalperna i Tromsö, Nordnorges metropol och ekonomiska center.

Dag 9: Nu tar vi sikte på kusten utanför Tromsö och vi tar färjan över till Senja, ett fantastiskt naturområde med höga toppar djupa fjordar och med havet alldeles utanför. Vi håller tummarna för att dimman håller sig väck eller ger oss en magisk fotovy när den rinner nedför branterna. Vi fortsätter sedan mot Finnsnes och vidare ner mot Ofotfjorden. Vårt boende har vi Narvik.

Dag 10: Från Narvik följer vi så åter E6 ner genom landet fortsatt bland höga fjäll och djupa fjordar. Vid Fauske svänger vi av och kör ut mot Bodö där vi väljer den gamla vägen Kystriksveg 17. Vi kör en bit ner efter den och har vårt boende vid Saltstraumen, världens kraftigaste malström, som vi givetvis tar en kik på.

Dag 11: Från Saltstraumen följer vi Kystriksveg 17 ner längs med Helgelandskysten. Att det ens gick att dra en väg här är ganska fantastiskt. Vi passerar även en av Norges största glaciärer Svartisen och efter två färjeturer, där vi även åter igen passerar polcirkeln, så landar vi till sist i Nesna.

Dag 12: Nu lämnar vi Nesna men också Kystriksveg 17 och tar oss in i landet till Mosjöen där vi åter möter upp E6:an. Vi följer den en bit söder ut innan vi tar in mot svenska gränsen. Vi följer sedan Sagavägen till Saxnäs och vidare ner mot Stalon, Trappstegsforsen och Saxnäs där vi har vårt boende på Saxnäsgården.

Dag 13: Från Saxnäs följer vi nu den så kallade vildmarksvägen som tar oss upp till Stekkenjokk, ett gammalt gruvområde mitt på fjället strax under 1000 meters nivån. Vägen här är en av de få allmänna vägar som är vinterstängd i Sverige. Vi passerar sedan ner mot Stora Blåsjön och Gäddede innan vi åter kör några mil genom Norge. Vid Vallsjöbyn når vi så Sverige igen och kör ner mot Krokom och Östersund där vi har vår sista gemensamma övernattning på resan.

Dag 14: Ja då var det dags att dra sig hemåt och lite beroende på vart alla ska i vårt avlånga land så delar vi på oss efter vägen. För den som vill och så önskar så kan man haka på oss guider ner till Gagnef igen, vilket är vägen rakt söder ut.
Vill man så går det också bra att få ytterligare en övernattning på Rönnegård Bädd&Frukost för 345:-/person (beställs separat).

Boende
Vi kommer att bo på svenska och norska campingplatser, hyttegränder, vandrarhem och enklare hotell i små och större stugor/rum med toalett och dusch i stugan/rummet eller i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, ”dyne” och ”pute” som det heter på norsk. Det innebär att det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk! Om du har sovsäck krävs underlakan och örngott! För några av nätterna ingår sänglinne.

Mat
Frukost ingår i resan och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med någon eller ett par gånger och dukar fram frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin/smör, bröd, kaffe eller te. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och te med tilltugg för fikapauser i det gröna. Varje deltagare har med sig en termos som fylls på med hett vatten innan avfärd varje morgon. Vattenkokare eller spis finns i de flesta boenden. Lunch äter vi ute efter vägen och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 12.30-14 (lunch ingår inte i priset). På kvällen samlas vi mellan 19 – 20 för gemensam avgång till middag för de som så önskar (middag ingår inte i priset). En lunch ingår dock i priset på resan och är mat som vi kan tillreda på plats efter vägen om det saknas bra andra alternativ, varför inte vid en sjö eller fin utsikt på fjället. Alla deltagare på resan ska alltid se till att det finns ett alternativ till lunch i den egna packningen ifall det inte finns något annat att tillgå, till exempel smörgås, frukt, Risifrutti, Yoghurt eller något annat som passar. Glöm inte heller att det alltid ska finnas något att dricka under resan, och då helst lätt tillgängligt i packningen.

Handlingar som ska med
För person Vid utlandsresa ska du ha med ditt pass även om det inte är nödvändigt i alla länder. Du ska även ha med ditt EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet som beställs hos Försäkringskassan). Om du är förare måste du ha med dig giltigt förarbevis/körkort för fordonet som du kör på resan.

För fordon 
Du måste ha med registreringsbeviset för aktuellt fordon (den blå delen som fås från Transportstyrelsen). Saknas detta så kan det bli körförbud om man stoppas i många länder i Europa och EES. Försäkringsbevis för fordonet.

Krav på fordonet
Aktuellt fordon för resan ska vara servat och utrustat för den typ av resa som är aktuell. Tänk speciellt på att däckens slitmån ska klara den sträcka som är aktuell, helst med marginal. Fordonet ska också vara besiktigat, registrerat för trafik och försäkrat för de länder där resan genomförs.

Försäkringar
Ronnegard Adventure AB har företagsförsäkring för all sin verksamhet vilket då också gäller arrangemang och resor men du som resenärer måste se till att du själv har en personlig reseförsäkring som också gäller för resa utomlands, om så är aktuellt. Normalt har du en reseförsäkring genom din hemförsäkring.

Särskilda resevillkor för resan
För resegaranti, allmänna resevillkor och information runt paketreselagen se Bokningssidan!
Om deltagarantalet blir lägre än 10 personer kan resan bli inställd. Du meddelas då detta i god tid, minst två månader före avresa. Du får då tillbaka hela anmälningsavgiften.

Anmälningsavgiften faktureras vid anmälan och räknas då också som bekräftelse av bokning. Slutbetalning av resan sker tidigast 40 dagar före avresa.

Övrigt att tänka på
Varje deltagare ska ha med sänglinne/reselakan och en handduk, tallrik, bestick samt en termos som fylls med hett vatten varje morgon före avfärd.

Guider
Hans Rönnegård, Gagnef
Så länge resan pågår är målet nått!

Frågor eller andra funderingar
Kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, mobiltelefon 072 - 2046200

Arrangör
mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998 – 3421

Intressanta länkar
Inför resa, generella tips!
Här kan du följa resan på Facebook!
Hitta till Rönnegård Bädd & Frukost, Gagnef!
Bilder från resan till Nordkapp 2017!
Bilder från resan till Nordkapp 2015!
Bildalbum från olika resor med mctouring.se
Här kan du se fler filmer med mctouring.se

Ruttbeskrivning
Här ovan i resebeskrivningen finns en grov beskrivningen av rutten. En eller ett par veckor före resans start kommer det att finnas mer exakta rutter för nedladdning till GPS eller mobil. Information om detta kommer att skickas ut till alla deltagare på resan tillsammans med instruktioner för hantering av ruttfilerna. Justering av rutten på grund av väder, trafik eller andra påverkande faktorer kan ske både före och under resan.

Nordkapp (grov ruttbeskrivning)

Boka resa
Datum
Avresa: 2025-07-14
Hemresa: 2025-07-27
Priser

Pris för resan
Priset för det hela är 16 200 kronor för förare och 15 200 kronor för passagerare inklusive alla skatter, resegaranti och anmälningsavgift på 1000 kronor/person. Beräknat antal platser på resan är 14 – 16.

I priset för resan ingår
Boende i två eller fyrbäddsrum/stuga plus alla frukostar som vi för det mesta tillreder själva, en lunch samt fika förmiddag och eftermiddag vid dagsturerna kaffe, te och nått tilltugg. Alla eventuella bomavgifter efter rutten samt all guidning.

Boka resa
Bilder
Ronnegard Adventure AB
Tallbacksvägen 19
SE 785 30 Gagnef
Org.nr: 556998-3421
Kontaktinformation
Personuppgiftspolicy
Producerad av
crossmenu